Loop jij het risico om een auto-immuunziekte te ontwikkelen?

Wat is een auto-immuunziekte of auto-immuunaandoening precies? Welke factoren spelen een rol bij de ontwikkeling van auto-immuunziekten? En wat is bijvoorbeeld de invloed van genetische kwetsbaarheid, omgevingsfactoren en voeding & lifestyle? Je leest het hier
A uto-immuunziekten komen de laatste 50 jaar steeds vaker voor. Recente onderzoeken wijzen uit dat ongeveer één op de vijf à zes mensen last zouden hebben van een auto-immuunziekte. Dit bekent dat jij of iemand in je naaste omgeving klachten zou kunnen hebben die terug te leiden zijn naar een falend auto-immuunsysteem.
Puzzle 2500333 640

Er zijn meer dan 100 auto-immuunziekten en ruim 40 aandoeningen waarvan gedacht wordt dat de oorsprong mogelijk ligt in het immuunsysteem (kijk voor het volledige overzicht op ‘Wat is AIP en waarom is het op jou van toepassing?’).

Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam keert en lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Je overijverige lichaam valt cellen aan waarbij geen onderscheid meer gemaakt tussen lichaamsvreemde indringers en je lichaamseigen stoffen. Maar hoe komt het dat de één wel een auto-immuunziekte ontwikkelt en de ander niet? En waarom komen auto-immuunziekten soms vaker voor in families?

Er zijn drie factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van auto-immuunziekten:

  1. Genetische kwetsbaarheid;

  2. Omgevingsfactoren en triggers;

  3. Dieet en lifestyle.

Pexels photo family

Genetische kwetsbaarheid

Mensen met een auto-immuunziekte hebben een genetische kwetsbaarheid om deze te ontwikkelen. De hoeveelheid aangeboren ‘auto-immuun’ genen die van invloed kunnen zijn op het ontwikkelen van auto-immuunziekten heb je van je ouders meegekregen. Dit is de reden dat auto-immuunziekten soms vaker in families voorkomen hoewel niet iedereen dezelfde auto-immuunziekte hoeft te hebben. De kans wordt verhoogd van 1 op de 100 naar 1 op 22 in de eerstegraads familie. De genetische kwetsbaarheid verklaart echter voor één derde het ontstaan van een auto-immuunziekte.

 

De andere twee derde kan verklaard worden door omgevingsfactoren en triggers en dieet en lifestyle. De genetische kwetsbaarheid in interactie met triggers vanuit de omgeving en je dieet en lifestyle kan ervoor zorgen dat de auto-immuunziekte tot uiting komt. Vaak is er een trigger zoals een periode van veel stress, veranderingen in je hormoonhuishouding (zoals een zwangerschap), blootstelling aan toxines, bacteriële overgroei in de dunne darm en/of het eten van gluten, zuivel en suikers.

Bacteria 1832824 640

Omgevingsfactoren

Bij omgevingsfactoren kan je denken aan blootstelling aan pesticiden, medicatie, sommige bacteriële en virale infecties of schadelijke chemische schoonmaakproducten. Voorbeelden van infecties zijn toxoplasmose, herpes en streptokokken. Hiernaast hebben onder andere zware metalen, overmatig zonnen en roken een negatieve invloed op je algehele gezondheid. Tenslotte kunnen ook hormonale veranderingen een rol spelen.

‘Every time you eat or drink, you are either feeding disease or fighting it’
Pexels photo smoothie

Dieet & lifestyle

Belangrijke factoren uit je dieet en lifestyle die van negatieve invloed zijn: slaaptekort, te weinig of te veel beweging, te veel eetmomenten op een dag, inadequaat stressmanagement, een verstoord bioritme, onvoldoende vitamine D en voeding die de darmgezondheid schaadt (bij veel mensen zijn dit onder andere gluten of melkproducten). Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat veel mensen met auto-immuunziekten kunnen profiteren van een speciaal auto-immuun dieet (Auto-Immuun Protocol: AIP) in combinatie met aandacht voor lifestyle factoren zoals een goed slaapritme, voldoende lichaamsbeweging en een adequaat stressmanagement.

Het verbeteren van je dieet en lifestyle is DE sleutelfactor bij het verminderen van de klachten die samenhangen met auto-immuunziekten.

Loop jij risico op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte?

Uit onderzoeken blijkt dat ongeveer 20-30 procent van de gezonde mensen mogelijk al in de eerste stadia zijn voor het ontwikkelen van een auto-immuunziekte. Zij hebben in hun bloed al verhoogde antistoffen ontwikkeld die de eigen cellen op termijn kunnen aanvallen. Of de auto-immuunziekte vervolgens echt tot uiting komt hangt af van de interactie met de omgeving en triggers en je dieet en lifestyle.

Er zijn een aantal symptomen bekend die kunnen wijzen op een voorstadia voor het ontwikkelen van een auto-immuunziekte:

Darmflora weerstandlr

Herken jij bij jezelf één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Dan is het raadzaam om het AIP dieet te gaan volgen om de kans dat de auto-immuunziekte daadwerkelijk tot uiting kan komen te verkleinen. Zo krijg je de regie over je eigen welzijn terug.

Dit uitgebreide protocol komt binnenkort beschikbaar in het Better Health Academy AIP Ebook!

Wil je hierover op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief en je krijgt vanzelf bericht.

Artikelen Health & Food Kids & Family

Lees ook