Ken jij je tweede brein al? Wat is de relatie tussen je buik (darmen) en het brein?

Ken jij het begrip 'hersen-darm as' al? Er wordt steeds meer bekend over de innige relatie tussen je darmen en je hersenen. Hoe jij je voelt wordt voor een groot deel bepaald door je buik, ofwel je darmflora en andersom. Om deze reden worden je darmen ook wel je tweede brein genoemd.
A ls onze darmen ons tweede brein zijn, wat is dan de invloed van onze darmen op ons geluksgevoel? Kan mijn darmflora dan mijn bui bepalen? Bepalen de bacteriƫn in mijn buik met welk been ik uit bed stap?
Brain 2970173 640

Ja, zo blijkt. Er blijkt een razendsnel informatielijntje tussen ons hoofd en onze buik te lopen. Binnen een paar seconden kunnen je darmen een boodschap naar je hoofd sturen, en andersom. Hoe zit die relatie precies? Je hersenen sturen via je nervus vagus, je tiende hersenzenuw, signalen naar je buik. Je hebt vast wel eens de welbekende ‘vlinders in je buik‘ ervaren. Of de knoop in je buik, vlak voor je rij-examen. Dit zijn beide voorbeelden van deze connectie. Want hoezo zou jouw afrijd-stress (in je hoofd) een knoop in je buik kunnen maken? En vervolgens jouw spijsvertering kunnen platleggen? Want ook dat is waar: Stress, angst en depressie hebben een directe invloed hebben op je spijsvertering.

 

Stress en je spijsvertering

Hoe dan? Stress zorgt ervoor dat de productie van spijsverteringsenzymen vermindert en al deze gevoelens samen zorgen dat er minder maagzuur vrijkomt, je galblaas minder goed functioneert, de intestinale bloedstroom vermindert, darmbewegingen (peristaltiek) verminderen en het immuunsysteem onderdrukt wordt. Dit heeft een belemmerende invloed op de spijsvertering en wanneer deze negatieve gevoelens aanhouden kan dit een lekkende darm (‘leaky gut’) veroorzaken die veelal onderliggend is aan auto-immuunziekten. Tot zover het slechte nieuws. 

Pexels photo 1927306

Tweerichtingsverkeer

Want andersom geldt dit gelukkig net zo goed. Je buik kan namelijk ook signalen sturen naar je hersenen. Meer dan 90% van je lichaamseigen serotonine (het stofje waardoor jij je gelukkig voelt) wordt in je darmen gemaakt en daarom heeft de balans in je darmflora invloed op hoe goed jij in je vel zit. De darmen zijn het fundament van onze gezondheid en bepalen voor een groot gedeelte je gemoedstoestand. Als de balans in je darmen goed is, levert dit een geluksgevoel op. Is je darmgezondheid verstoord, dan kunnen gevoelens van angst en depressie optreden.

 

Een wederzijdse positieve communicatie tussen de hersenen en je buik is de sleutel tot succes voor herstel.
Darmen

Directe link

Er bestaat dus een directe link tussen de hersenen en de buik en vice versa. Als de relatie tussen de darmen en de hersenen verstoord is, dan kan dit het herstel van auto-immuunziekten in de weg staan en klachten triggeren of zelfs verergeren. Bij mensen met een auto-immuunziekte is de darmgezondheid vaak niet optimaal door een onderliggende lekkende darm. Het is daarom belangrijk om de balans in de darmflora te herstellen. Maar hoe kun je dit doen? Je zorgt goed voor je darmflora door gezond te eten (veel verse groenten - vezels zijn de voeding voor je darmflora), veel te bewegen en waar nodig kan een probiotica-kuurtje te doen. Vooral in onze Westerse maatschappij, waarin er veel verborgen suiker wordt gegeten heeft onze darmflora het moeilijk, want suiker voedt onze slechte darmflora-bacteriën. 

Buik

Darmflora in het kort

Slechte bacteriën? Heb ik die ook? Jawel, je darmflora bestaat uit goede en slechte bacteriën. Je hebt beide nodig, maar de goede bacteriën moeten in de meerderheid zijn. Goede bacteriën kun je voeden met helende voeding zoals de eerder genoemde vezels uit voldoende verse groenten, om een goede balans te krijgen en te behouden. Antibiotica en andere medicijnen hebben bijvoorbeeld een negatieve invloed op deze balans, omdat ze naast alle slechte bacteriën ook de goede bacteriën doden. Probiotica zijn bedoeld om je goede bacteriën te helpen groeien en floreren. 

 

Voeding bij darmproblemen

Met behulp van een speciaal darm-balans voedingspatroon kan de gezondheid van je darmwand, en daarmee je weerbaarbeid zowel fysiek als mentaal verbeterd worden. Om je darmwand te helen en de darmflora te herstellen, focust dit voedingspatroon zich op het vermijden van voeding die hoog is in allergenen, voeding die ontstekingsreacties veroorzaakt en voeding die de darmen irriteert of prikkelt. Hiernaast wordt helende voeding (onder andere probiotica) aan je dieet toegevoegd. Het doel van deze manier van eten is om het immuunsysteem te kalmeren en de darmgezondheid te verbeteren, zodat eventuele darm-klachten (opgeblazen buik, krampen, obstipatie of diarree, boeren, winden etc.) verminderen of zelfs verdwijnen.

Je buikgevoel centraal
Pexels photo lopen

Het auto-immuunprotocol

Het eerste aanzetje voor darm-vriendelijk eten kun je zelf maken door simpel tarwe en het liefst alle andere glutenhoudende granen een poosje te vermijden. Als je hetzelfde doet met zuivel en suiker, zullen driekwart van jouw klachten na een poosje al als sneeuw voor de zon verdwijnen. Met dit protocol ga je zelf op ontdekkingsreis naar het effect van helende voeding op jouw lichaam en kijk je welke voedingsmiddelen jouw darmen prikkelen en irriteren. Je gaat dus naar je buikgevoel luisteren.

Voelt goed? Wil je nog een stapje verder? Naast het aanpassen van je voedingspatroon is je leefstijl ook erg belangrijk. De hele dag zitten, achter bureau, in de auto of thuis op de bank, vinden zowel je buik als je hoofd alles behalve prettig. Zorg dus voor voldoende beweging (dit reduceert volautomatisch ook gevoelens van stress), iedere nacht minstens 8 uur slaap zodat je lijf kan helen en een goede vorm van stress hantering. In de file staan doen we allemaal van tijd tot tijd, maar je kunt je nagels afkluiven en wensen dat je een kanon achterin had liggen of een muziekje opzetten en even laten weten dat je wat later komt. Dat laatste is een stuk gezonder voor zowel je hoofd als je buik.

Hadden we gezond eten al genoemd als wondermiddel? Niet alleen wat je eet is belangrijk, maar vooral ook hoe je eet. Intermittent Fasting kan hier een perfecte aanvulling op zijn. Je eetmomenten beter plannen is waarschijnlijk het beste, meest effectieve en meest makkelijke manier om je gezondheid zonder al te veel moeite met 10 punten te verhogen. Gratis en voor niets. Wist je overigens dat jouw darmen een eigen schoonmaakteam hebben? Het goed plannen van je eetmomenten zet ook je schoonmaakteam na jarenlange staking weer aan het werk.

Tips voor herstel:

Hoe is het met jouw kennis gesteld? Wil jij je gezondheid en geluk naar een hoger niveau tillen? Ergens volledig induiken en er het fijne van weten, zodat je het zelf goed kunt toepassen? Lees dan hier meer over ons Better Health Membership en ga voor meer energie en balans in je leven. 

Artikelen Health & Food

Lees ook