Voedingskundige (MSc) Lianne Weggemans

Lianne Weggemans is voedingskundige (MSc) en gespecialiseerd in voeding en suppletie. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit van Wageningen in de richting Nutritional Physiology and Health Status. Haar passie is om wetenschappelijke informatie over voeding en voedingssupplementen te vertalen naar praktische informatie voor elke dag!

Darmbacteriën in het verleden zeggen iets over je darmgezondheid nu

Praten met je ouders over je spijsvetering of over hoe je bent geboren, lijkt mij niet iets wat je dagelijks doet. Maar sta je stil bij wat er allemaal in je darmen gebeurt, dan zou je dat eigenlijk wel moeten doen. Dan wil je namelijk juist antwoord op dat soort vragen. In mijn lezing vertel ik je waarom, en ga ik in op het belang van het verleden voor de (darm)gezondheid in het heden. Want geloof het of niet, jouw weerstand van nu is grotendeels in je eerste levensfase bepaald. En bacteriën zijn daar de aanstichters van.

Invloed geboorte

Vroeger, toen je nog in de buik van je moeder groeide, was er nog  geen sprake van bacteriën. Toen waren je darmen nog helemaal steriel. Tot het moment dat je geboren werd, bleef dat ook zo. Vanaf dat moment bevolkten ze met miljarden tegelijk jouw darmen. In de ideale situatie kreeg je die bacteriën van je moeder mee, tijdens een natuurlijke bevalling. Maar stel dat je met een keizersnee ter wereld bent gekomen, hoe kom je dan aan die bacteriën? De samenstelling van het microbioom van je moeder en de  manier van geboren worden, blijken cruciaal voor de rest van je leven.

 

Maar er is meer

Vlak qua invloed ook je voeding en je leefomgeving niet uit. Ook daar krioelt het van de bacteriën waarmee je in aanraking bent geweest. Weet jij of je borstvoeding of flesvoeding hebt gekregen? En heb je er wel eens bij stilgestaan dat dit, zelfs nu je volwassen bent, nog van invloed is op jouw (darm)gezondheid? En wat dacht je van je leefomgeving. In een stadse omgeving vind je nu eenmaal andere bacteriën dan op een boerderij. 

Ook wat je in je mond stopt

Naast al deze gebeurtenissen uit het verleden, waar je uiteraard niets meer aan kunt veranderen, maar wel hopelijk een hoop mee kunt verklaren, kunnen we gelukkig ook nog praten over vandaag. Wat je vandaag de dag eet, heeft namelijk ook invloed op de bacteriën in je darm.

Kortom…

In mijn lezing ga ik in op het darmmicrobioom en wat je kunt doen om je darmen gezond te houden. Als klap op de vuurpijl hoor je ook van mij waarom je op voeding reageert zoals je doet. Waarbij ik inga op gevoelige darmen, een verminderde weerstand en het last hebben van pollen in de lucht. Komt dit je bekend voor? Of wil je gewoon weten wat er binnenin je lichaam gebeurt? Kom naar mijn lezing, ik trakteer je op eyeopeners over darmgezondheid die herkenbaar zijn voor iedereen.

Lianne spreekt tijdens het Better Health Event op:

Zaterdag 13.05 uur - Zaal 3

Zondag 11.15 uur - Zaal 3

Voor deze lezing hoef je geen plekje te reserveren. Loop binnen, zoek een plekje uit en geniet!