Zuivel en acne: waarom zuivel acne veroorzaakt.

Het effect van voeding op acne
L ast van een onrustige huid, onzuiverheden of acne? Sla dan voortaan de kaas en melk over. Want niet chocolade maar zuivel veroorzaakt acne!

Dankzij alle prijzige producten die ons beloven dat we snel verlost zullen zijn van acne zolang we blijven smeren, zijn we vooral gefocused op symptoombestrijding. Helaas vergeten we daardoor snel dat er een oorzaak kan zijn voor die nare gekleurde bultjes op onze huid. Eentje die bovendien makkelijker te verhelpen is dan je denkt! Veel mensen hebben last van hormonale acne. Niets aan te doen denken we dan. Maar wist jij dat je dagelijkse glas melk zomaar de boosdoener zou kunnen zijn? Of dat die lekkere plak kaas misschien de reden is dat je niet zonder dikke laag make-up de deur uit wilt? Als je last hebt van je huid kun je zuivel beter vermijden. Lees hier precies waarom.    

Melkproducten bevatten stoffen die gerelateerd zijn aan het hormoon testosteron en dit kan de productie van talg stimuleren. Zuivel zit in principe vol met hormonen. Dit het komt doordat melk veelal komt van koeien die zwanger zijn, of net gebaard hebben. Deze koeien leveren meer melk. Melk bevat daardoor een pittige dosis boviene oestrogeen en progesteron. Je lijf neemt deze op en op den duur kan dit bij grootverbruik jouw hormoonbalans verstoren[1]. Daarnaast stimuleert zuivelconsumptie de afgifte van insuline en Insuline-Achtig Groeifactor 1 (IGF-1) in grote maten. IGF-1 is vaak gekoppeld aan insuline: als insuline in je bloedt stijgt, stijgt IGF-1 ook. Laten dit nu net het hormoon zijn dat bij uitstek acne veroorzaakt1… 
De aanzienlijke afgifte van insuline en IGF-1 wordt gek genoeg niet veroorzaakt door de lactose (suiker) in melk.  Lactose heeft een kleine invloed op insuline afgifte in vergelijking met andere koolhydraten. De opmerkelijke reactie die wij vertonen op zuivel is te verklaren door de combinatie van proteïne (eiwit) en koolhydraten en de de samenstelling van aminozuren in zuivel. 

Hoe komt het nu dat deze hormonen zich uitten in die nare puistjes en onzuivere huid? Nou, zuivelconsumptie stimuleert de afgifte van insuline, IGF-1 stijgt naarmate insuline stijgt en IGF-1 stimuleert talgproductie. Talg is een olie substantie dat wordt uitgescheiden door de klieren in de huid -behalve in de handpalmen en voetzolen-, en overmatige productie van talg is een van de belangrijkste oorzaken van acne. En zo is het kringetje rond. Ook stimuleert IGF de aanmaak van androgenen (mannelijke geslachtshormonen zoals testosteron en DHT) die ook weer acne veroorzaken doordat ze talgproductie stimuleren. Daarnaast stimuleren ze de groei van huidcellen en zorgen ze voor verstopte haarvaten. Deze verstopte haarvaten ontstaan door een belemmerde afscheiding van dode huidcellen. Deze hopen vervolgens op in de haarvaatjes, bacteriën komen kijken en zo ontstaan die nare puisten. Als kers op de taart maakt IGF de huid gevoeliger voor androgenen. Het hormoon IGF behaalt tijdens onze pubertijd overigens de hoogste concentraties in ons bloed. Dit verklaart waarom zovelen tijdens deze turbulente periode ook een onrustige huid hebben. Het is dus niet zozeer het vet in melk dat acne veroorzaakt, maar de hormonen. 

Goed, wil je dus zonder agressieve symptoombestrijdingsmiddelen van je acne af? Probeer dan melk, kaas en andere zuivelproducten eens 30 dagen zuivel uit je voedingspatroon te bannen. Dit is een van de simpelste manieren om je acne te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. En ja, ik weet het: het is moeilijk om kaas te laten staan. Maar je huid zal je dankbaar zijn!  

 

[1] Murayama, et. al. Exposure to endogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows. Pediatric International. Feb 2010;52(1):32-38.

Health & Food

Lees ook