Zogenaamd gezonde producten

Light, vetvrij, suikervrij, wat is nu gezond? Is alles wat in de winkel als een goede keuze verkocht wordt wel echt verantwoord?
B oodschappen doen voor jezelf en je gezin. Het kan een pittige opgave zijn. We willen goed voor  onszelf, onze kinderen en partner zorgen en daar komt goede voeding bij kijken. De supermarkten van tegenwoordig vormen echter voor velen een uitdaging. Wat is nou gezond en hoe maak je de juiste keuzes? Er zitten een aantal instinkers tussen, de producten die gezond lijken maar het niet zijn. Dank u wel, voedingsindustrie...

Herken de wolf in schaapskleren

Daar sta je dan, voor een enorm schap en van elk product kun je uit minimaal 45 verschillende varianten kiezen. Kun jij je weg tussen alle producten ook niet (meer) vinden in de supermarkt? De eerste stap is weten welke zogenaamde “gezonde producten” je moet vermijden. Hier de drie grootste wolven in schaapskleren uit de supermarkt op een rijtje:  

Cereal 1444495 640

Wolf 1: de 0% vet producten 

Een van de problemen waar we met z’n allen tegenaan lopen in de supermarkten zijn magere producten die van nature niet mager zijn. "Hoera, 0% vet!" denken we hoopvol. Prima natuurlijk, als het om een aardbei gaat. Die is van nature vetvrij. Maar yoghurt of kaas is dat niet en dan betekent "0% vet" eigenlijk: "vol suiker en een lang proces van knutselen met het product". Niet wenselijk, want we willen onszelf en onze kinderen nu juist zo veel mogelijk onbewerkte voeding geven. 

De voedingsindustrie wil ons laten geloven dat wanneer we vet, één van de drie essentiële voedselgroepen, maar uit ons eetpatroon schrappen, we gezonde slanke mensen worden. En de meeste mensen weten inderdaad niet beter en nemen dit voor vetvrije koek aan. 

"0% vet" betekent eigenlijk: "vol suiker en een lang proces van knutselen met het product"

Hiermee lopen we niet alleen zeer belangrijke voedingsstoffen mis (de vitaminen A,D,E, en K worden alleen maar opgenomen in het bijzijn van vet), maar er wordt in vetvrije producten de meest rare dingen gestopt om de smaak te herstellen. Vet is een belangrijke smaakmaker, dus daar moet veelal flink wat suiker of andere zoetmiddelen tegenover worden gesteld om er nog wat van te maken. Onder de streep eet je in feite dus een erg ongezond product.

Hieronder vind je een aantal vetvrije producten waar je met een boog omheen moet lopen... of rennen.  

1. Magere yoghurt(drink) en kwark (met een smaakje) 
In een ander artikel heb ik ooit uitgelegd waarom ik liever geen koemelk drink en het ook liever niet aan mijn kinderen geef. Yoghurt is dan weer wat beter voor ons door de probiotische eigenschappen die het heeft, maar toch kies ik liever voor schapen- of geitenyoghurt. De yoghurt die ik thuis eet bevat vet en nooit een fruit of vanille smaakje. Deze smaakjes zijn voor je lijf niets anders dan suiker, dus zelf gesneden fruit aan je bakje yoghurt toevoegen is vele malen beter voor je. Wanneer deze suikerbommen uit de winkel als “gezonde keuze” worden verkocht zitten ze vaak vol met artificiële geur- kleur en smaakstoffen. "Geen suiker toegevoegd" betekent namelijk: "vol synthetische zoetstoffen". Een voorbeeld: de 0% yoghurt “Griekse stijl” die in alle soorten en maten te vinden is in de supermarkt, is enorm bewerkt. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst, wat daar allemaal in gaat... Deze producten zijn mijlenver verwijderd van de originele Griekse yoghurt (ook al van koemelk, bomvol eiwit en goede vetten). Als je een goede dosis eiwit binnen wilt krijgen met zuivel, kies dan voor biologische geiten- of schapenyoghurt.   

2. Magere slagroom, ijsjes en andere desserts
IJsjes, slagroom en andere toetjes zijn inderdaad niet gezond en ook geen slimme bron van goede vetten. Maar het vet in desserts is echt niet de grote boosdoener. Als je een ijsje hebt gegeten plakken je lippen en handen van het suiker en er zit niets in wat je lichaam ten goede kan gebruiken. Het vet uit een ijsje weglaten maakt het geen verantwoord dessert. Je kunt er waarschijnlijk alleen maar meer van op omdat het ook nog eens niet verzadigt, iets waar vet juist wel voor zorgt.   

3. 0% vet ontbijtgranen
Deze producten zijn vaak gemaakt van geraffineerde tarwe, zitten vol met kleurstoffen, overgoten met slechte kwaliteit honing of andere slechte soorten suiker. Gewoon niet doen dus. Kies eerder voor een muesli met lekker veel noten en zaden. Hier zitten veel meer vetten in, voedingsstoffen en mineralen in. De felgekleurde honey-loops en wheat puffs zijn echt geen betere optie.    

Wij zijn opgebouwd uit vetten en hebben ze keihard nodig. Maar natuurlijk wel de goede...

4. De 0% vet (snack-)koekjes
Het is waar. De vetten in koekjes zijn geen goede vetten, maar transvetten. Deze vorm van vet komt niet in de natuur voor maar wordt gemaakt in de fabriek. Je lichaam kan er niets mee en het regelmatig eten van transvetten heeft een negatief effect op de gezondheid. Er zijn overigens ook erg veel low-vet koekjes veel “lunch” en “gezonde tussendoor” koekjes te krijgen die geen transvetten bevatten, maar dit zegt niet dat dit gezonde producten zijn. De vetvrije koekjes zijn net zo slecht als gewone koekjes en de snack-koekjes net zo goed. Dergelijke koekjes zijn over het algemeen gewoon gemaakt van wit geraffineerd tarwebloem, wat ontzettend ongezond is. De vetvrije koekjes bevatten dan ook net zo veel suiker als andere koekjes. Je schiet er niet veel mee op om het vet er uit weg te laten, je wordt er hooguit dikker van omdat je er meer van eet. Vet zorgt voor verzadiging, weet je nog?   

5. De 0% vet knabbeltjes en zoutjes
Deze producten zijn wederom gemaakt van voornamelijk geraffineerde snelle koolhydraten en bevatten vaak enorme ladingen zout. Dan krijg je misschien minder calorieën binnen dan met een gewone zak chips, maar dat zegt niet dat je beter voor jezelf en je gezin zorgt.     

Dit zijn 5 voorbeelden, maar zo kunnen we de hele supermarkt aflopen. En niet alleen de 0% vet producten moet je met een boog omheen lopen, maar ook de light versie van producten. Light pindakaas? Oké, je kunt beter amandelpasta eten dan pindakaas (dit omdat pinda's peulvruchten zijn en geen noten en dus meer anti-nutriënten bevatten), maar als je voor pindakaas kiest, gooi dan de volvette 100% pinda variant in je boodschappenmand. In light pindakaas is suiker toegevoegd om de smaak te verbeteren en er is flink mee geknutseld. De pasta van gemalen noten of pinda’s waar de olie bovenop drijft (een normaal proces), is vele malen beter voor je. Light producten waarin suiker is vervangen met allerlei synthetische zoetstoffen zijn net zo erg.

Vetten, koolhydraten en eiwitten zijn niet voor niets de belangrijkste voedselgroepen. Wij zijn opgebouwd uit vetten en hebben ze keihard nodig. Tafelsuiker daarentegen...

Sugar 3057660 640

Wolf 2: de 100% natuurlijke producten

Deze categorie kan ik heel beknopt toelichten. Suiker is ook natuurlijk. Dit betekent dus dat een mueslireep volledig natuurlijk kan zijn, maar wel 21 gram tafelsuiker kan bevatten. Coca cola is - volgens de producent - ook 100% natuurlijk. Kijk op de ingrediënten lijsten en ben alert op de verschillende varianten van suiker die gebruikt kunnen worden.   
 

1. Natuurlijke koekjes, cake, snoepgoed etc. 
Zoals hierboven uitgelegd, deze producten zijn nog steeds gemaakt van geraffineerde witte granen en zitten vol suiker. Geraffineerde producten kunnen ook een natuurlijke bron hebben. 

2. Ambachtelijke ontbijtgranen en mueslirepen
Neem bijvoorbeeld de EAT NATURAL repen. Bomvol suiker, en niet alleen fruitsuikers uit rozijntjes. Zie hieronder, dit zijn de ingrediënten van de paranoot en sultanarozijnen reep. Het 3e ingrediënt (op volgorde van mate van aanwezigheid dus tussen de 25% en 11%) is glucosestroop. Dit is een zeer bewerkte vorm van suiker. 

 

In­gre­di­ën­ten: Sul­ta­na­ro­zij­nen 25%, pinda’s 16%, glu­co­se­stroop, amandelen 11%, paranoten 10%, ge­pof­te rijst (rijst, sui­ker), ho­ning, hazelnoten 4%, ge­droog­de abri­ko­zen 2%. 

En dit wordt op de Albert Heijn website als verantwoord aangeprijsd... En zo geldt dit voor meerdere producten die claimen 100% natuurlijk te zijn. Blijf alert en check de ingrediëntenlijst.   
 

Bread 1643951 640

Wolf 3: De zogenaamde spelt- en volkorenproducten 

Volgens mij snap je het al een beetje, of niet? De producent adverteert een aantrekkelijk kenmerk, schreeuwt en adverteert luid de aanwezigheid van een gunstige eigenschap. Er wordt gehoopt dat niemand het product omdraait om te kijken of het daadwerkelijk gezond is. Zo ook met volkoren producten. Ontzettend veel volkoren producten zijn niet echt volkoren, ze bevatten simpelweg wat volkoren graan. Het kan dus zo zijn dat je een volkoren brood koopt, waarvan een groot bestanddeel simpelweg tarwebloem is. Het product bevat maar voor een gedeelte volkoren granen en de rest is geraffineerd. Niet zo fijn! Dit geldt ook voor de populaire spelt producten. Vaak is er spelt toegevoegd aan tarwebloem of meel voor brood en crackers, om vervolgens verkocht te worden als spelt. En even ter herinnering, ook spelt- en volkoren eierkoeken hebben als tweede ingrediënt suiker. Dat iets gedeeltelijk gezond is, zegt niet dat de producent de rest van het product ook van gezonde ingrediënten maakt. Geloof me, anders zouden ze het wel adverteren.   

Dus, de boodschap die ik jullie mee wil geven: Lees de etiketten van de producten die je koopt en laat je niet foppen door de slogans van producenten en geldwolven in de ‘voedings’industrie.

Heeft gezonde voeding jouw interesse gewekt? Welke voeding is nu echt gezond voor mijn gezin? Gezond(er) leven, het ontwikkelen van jezelf? Zou je hier graag een sturende rol in willen hebben en de volgende generatie op het juiste spoor zetten? Dan is onze part-time opleiding tot Better Health Kindervoedingscoach wellicht iets voor jou! 
Health & Food

Lees ook