Tips om gezond uiteten te gaan met behoud van een slanke lijn

Wil je graag afvallen maar je gaat uit eten? Tips om verstandig uit eten te gaan tijdens het afslanken
W anneer je wilt afvallen is het belangrijk dat je geen dieet volgt, maar je leefstijl verandert. Dat betekent dat het vol te houden moet zijn en het proces prettig aanvoelt. Kopzorgen over uit eten gaan? Geen paniek, uit eten, gezond eten én afvallen kan gewoon samen gaan. Met deze tips kun je genieten van de gezellige avonden én de overtollige kilo’s verliezen.

1.       Kies de restaurants waar je naartoe gaat verstandig uit
Bepaalde restaurants serveren nu eenmaal niets gezonds. Zelfs de salade bij meeste burgertenten zijn schaaltjes vol ongezonde rotzooi (denk aan dressings vol suiker en gekke toevoegingen). Bekijk alvast de menu-kaart online en ben assertief, kom met een voorstel aan bij je vrienden. Dat is een stuk makkelijker dan in een restaurant onprettig verrast te worden met een menu kaart waar elk gerecht met patat wordt geserveerd en wit brood met kruidenboter het enige voorgerecht is. Loop met een grote boog om (de meeste) kroegen, goedkope eetcafé's en -logischerwijs- fastfood restaurants heen. 
 

2.      Zeg nee tegen brood met kuipjes margarine of aioli 
De broodmandjes zijn vaak al genoeg voor een maaltijd, absoluut onnodig. Rammel je al voor je naar het restaurant gaat? Eet een klein handje rauwe noten of een gekookt eitje. Je zult zien dat je de broodmand kunt weerstaan en verstandigere keuzes maakt gedurende de hele avond. 
 

3.      Kies voor voor simpele gerechten 
Zo kun je zo “schoon” mogelijk eten.  Vermijd borden pasta, lasagne, pizza, romige risotto als diner. Kies ’s avonds liever voor een stukje vis of wit vlees met gegrilde groenten.  Richt je op de eiwitten! 
 

4.      Heb je trek in een stukje kip? 
Dat kan dus prima. Maar niet ieder restaurant heeft kippenborst. Is er alleen kip met vel te krijgen? Laat dan het velletje liggen. Dit scheelt een slok op een borrel.
 

5.      Kies je voor een salade? Laat de dressing weg, vraag om olijfolie 
Met salades kan het twee kanten op gaan. Of je zit op een knapperig bordje rauwkost zonder enige inhoud te kauwen of  er staat een behoorlijk machtige hoofdgerecht op een bedje sla voor je neus.  Er zijn dus twee scenario’s 
Te magerHoe graag je ook wilt afvallen, een tomatensalade met wat gemixte sla, groenten en basilicum is geen maaltijd. Je mist de eiwitten en vetten, essentieel als je gewicht wilt verliezen.  
Advies: Wil je echt graag salade en hebben ze alleen een mager bijgerecht, bestel er dan een voorgerecht bij. Neem gerookte zalm, carpaccio of een andere eiwitbron en vraag om wat pijnboompitten bij de salade. 
Te zwaar: Een dikke plak geitenkaas, een enorme hoeveelheid vette dressing, gepaard met spekjes en handenvol noten. Onthoud, vet is belangrijk in een gebalanceerd dieet en voor afvallen en vetvrij eten heeft geen nut en werkt juist averechts. Maar vetten zijn wel rijk aan calorieën en in dergelijke enorme hoeveelheden niet bevorderlijk voor de slanke lijn. De meeste dressings kun je echt niet vergelijken met een goede kwaliteit olijfolie. 
Advies: Vraag daarom of je de dressing mag vervangen met wat olijfolie en (balsamico) azijn en laat de spekjes weg. Schat in of er 20 gram noten op je bord ligt, of dat je maaltijd mooi in balans is. Maar ga niet volledig mager! 

6.     Start met de eiwitten
Eiwitten zijn van alle voedselgroepen de categorie die je honger het meest effectief stilt,  dus begin met je eiwitten (het vis of vleesje of de vegetarische variant), dan voorkom je dat je te veel eet. Vet is overigens een goede tweede qua verzadiging, vandaar dat vetvrij eten uiteindelijk alleen maar averechts werkt.  
 

7.      Vermijd de zetmeelhoudende koolhydraten

Kies een gerecht dat wordt geserveerd met quinoa of nog liever, alleen peulvruchten en groenten.
 

8.     Friet? Nee bedankt
Kies voor een gerecht dat gegrild is, niet gefrituurd. Het kan zijn dat er een ideaal gerecht is voor jou, maar het wordt geserveerd met patat. En ja dames en heren, zoete aardappelfriet is even slecht als friet. Vraag of je, in plaats van friet, een portie gegrilde groenten/salade extra kunt krijgen. Dit kost misschien een paar euro meer, maar hey, “you are worth it”. Dit is bij de meeste restaurants echt geen probleem.

9.     Kies voor twee voorgerechten
Twee voorgerechten vormen al snel een ideale avondmaaltijd. Vaak is er een licht visgerecht te combineren met een portie heerlijke gemarineerde groenten. Zelf vind ik deze maaltijden lekkerder dan als ik één hoofdgerecht bestel. Alle elementen van een voorgerecht moeten kloppen, het kan zich niet verschuilen achter een berg pasta of knapperige aardappeltjes. Zo krijg je twee kleinere porties die allebei goed van smaak en in balans zijn, een goede lading eiwitten en weinig tot geen zetmeelhoudende koolhydraten (zolang je niet voor de bruschetta kiest). Ideaal voor de bewuste eter. 
 

10. Houd je hoofd er bij
Let op de signalen van je lichaam, hoe gezellig het ook is. Om te voorkomen dat je met een opgeblazen buik en sloom hoofd het restaurant verlaat doe je er goed aan om te eten wanneer je nog niet volledig vol zit en je nog vitaal voelt. Het kost ongeveer 20 minuten voor je lichaam door heeft wat het echt gegeten heeft en voor je hersenen om dat te beseffen. Leg tussen je happen je bestek neer en neem de tijd. Zo krijgen je hersenen de kans te merken dat je genoeg gegeten hebt. 
 

11.   Laat de wijn staan
Je lichaam zal eerst alcohol verbranden, dan pas je maaltijd. Als er dus een aantal glazen wijn (per glas zeker 70 tot 100 cal!) tikt het behoorlijk aan. Ik zeg dus, laat het even achterwege. Wijn bij de maaltijd kan afvallen echt dwarsbomen. Wil je perse een glas wijn bij het eten, kies dan voor één glas rode wijn,  of een droge witte wijn. Vermijd zoete wijn. 
 

12.  Kies voor muntthee en weersta dat dessert
Tja, dit is toch wel een inkoppertje en erg belangrijk. Dessert voegen niets toe als brandstof, alleen overtollige calorieën. Tenzij je een half uur wacht, nog niet genoeg fruit op hebt en een schaaltje verse lychees of ananas bestelt. Maar tiramisu en crème brûlée, dat zijn toch echte no go’s. Kies voor een verse muntthee als lichte afsluiter van je maaltijd. Je zult zien, je wordt ook de volgende ochtend een stuk energieker wakker dan wanneer je de avond hebt afgesloten met een suikerbom. 

Onthoud deze tips en neem ze mee. Op deze manier hoef jij je de volgende keer dat je mee uit eten wordt gevraagd nergens meer druk om te maken!      

Health & Food

Lees ook